• Aktuality

          • Halloween v MŠ
            • Halloween v MŠ

            • 31. 10. 2017
            • Petra Bořutová a Petra Lukešová

              FOTOGALERIE

              Ve dnech 23. – 24. 10. 2017 probíhaly v MŠ projektové dny ,,Halloween“.

              Během těchto dnů děti vyráběly spoustu věcí, pekly strašidelné perníčky, dlabaly dýně, cvičily za doprovodu strašidelné hudby, vařily děsivý lektvar. Na halloween si děti připravily strašidelné kostýmy. Do našeho projektu se zapojilo také několik maminek, které pro děti upekly a připravily halloweenské dobroty.

              Tímto všem děkujeme. 

            • Chceme být spolu

            • 30. 10. 2017
            • Jana Šindelářová

              O pátku třináctého se říká, že je nešťastným dnem. Pro osmou třídu určitě nebyl, protože ji čekalo setkání s manžely Polínkovými, kteří si připravili preventivní program zaměřený na sebepoznání, fungování v kolektivu a budování kamarádství.

              V první části jsme se naladili slovně, poté přešli do praktické roviny. Úžasné bylo rozhýbání a zpozornění celé skupiny s hakisáky, kdy jich v jednu chvíli létalo vzduchem deset. Pak si každý vyzkoušel „vyvažování voru“, aby se „plující“ skupina „nepotopila“, projevil své pocity v podobě sochy, „řídil autíčko“, přičemž autíčko zastupovalo člověka, jenž ztratil zrak. Na závěr se menší skupinky zamýšlely nad možnostmi, jak se chovat k sobě navzájem, aby nám společně bylo dobře. I když ne všichni byli neseni stejnou pocitovou vlnou, zapojili se s chutí a bylo vidět, že začínají přemýšlet, jak zlepšit vzájemné vztahy a komunikaci. Třída dostala velký námět jak pracovat sama se sebou a věřím, že se jí podaří najít cestu jak jako kolektiv fungovat co nejlépe.

          • Korunovační klenoty a divadlo
            • Korunovační klenoty a divadlo

            • 30. 10. 2017
            • Barbora Michálková

              FOTOGALERIE

              Dne 17. 10. 2017 se žáci 4. a 5. třídy vypravili na výstavu „České korunovační klenoty na dosah“ ve Zlíně. Výstava představila nejen korunovační klenoty, které nám připomněly výročí 670 let od korunovace Karla IV. českým králem, ale také přiblížila jeho vládu, soukromý život, život ve středověku. 

              Výstava byla pojata zajímavě, střídaly se modely ve 3D, repliky zbraní, oděvů a videa zachycující výrobu samotných korunovačních klenotů. Největší zájem ovšem vzbudily šperky samotné. Věrné kopie klenotů, které vytvořili naši nejlepší výtvarníci a zlatníci: Jiří Urban a manželé Cepkovi. Žáci pozorně poslouchali výklad velmi erudovaného průvodce, který je zaujal spoustou podrobností o životě Karla IV. Vyzkoušeli si interaktivní meč, prohlédli věrnou kopii hradu Karlštejn a podrobně prozkoumali jablko, žezlo, korunu a dobové zbraně. Výstava v nás zanechala spoustu nových poznatků, které jsme zužitkovali nejen ve vlastivědě.

              Po shlédnutí výstavy jsme se přesunuli do prostor Divadla Scéna, kde nás čekala pohádka „O princezně, která ráčkovala“.

              Pohádka o rozmazlené princezně, hypochondrické královně, vychytralém rádci a vcelku rozumném zahradníkovi. Království, ve kterém se ráčkuje a nic není tak, jak má být. Představení postupně navštívili všichni naši žáčci 1. stupně. Děti zpívaly písničky, radily hercům, co mají dělat, a náramně se u toho bavily. Odměnou za skvělý výkon byla společně zazpívaná písnička a neutuchající potlesk.

          • Výsledky voleb do Žákovského parlamentu
            • Výsledky voleb do Žákovského parlamentu

            • 24. 10. 2017
            • Martin Vávra

              FOTOGALERIE

              V pondělí 23. 10. 2017 sečetla volební komise hlasy všech zúčastněných voličů, kteří volili nové členy Žákovského parlamentu. Sčítání bylo velmi náročné, ale šikovná volební komise vše bez problémů zvládla.

              Čtvrtou vyučovací hodinu proběhla v aule školy ustavující schůze Žákovského parlamentu, na níž byli slavnostně uvedeni do úřadu nově zvolení zástupci jednotlivých tříd pro školní rok 2017/2018. Všichni noví členové Žákovského parlamentu složili slib člena Žákovského parlamentu a převzali jmenování do úřadu od ředitele školy.

              Prohlédněte se fotogalerii a výsledky voleb do Žákovského parlametu.

              Výsledky voleb do Žákovského parlamentu pro šk. rok 2017/2018

          • Volby do Žákovského parlamentu
            • Volby do Žákovského parlamentu

            • 23. 10. 2017
            • Martin Vávra

              FOTOGALERIE

              Dnes, za dohledu volební komise, proběhly volby do Žákovského parlamentu. Na jejich průběh se můžete podívat ve fotolagerii.

              V pondělí 23. 10. 2017 budou zveřejněny výsledky voleb a proběhne Ustavující schůze, na které budou jmenováni noví členové žákovské parlamentu do své funkce.

              Děkujeme kandidátům, volební komisi a také všem, kteří se podíleli na organizaci voleb. 

          • Připravujeme lyžařský kurz
            • Připravujeme lyžařský kurz

            • 17. 10. 2017
            • Vladimír Drápal

              Naše škola pořádá pro žáky školy lyžařský výcvikový kurz v Orlických horách – Čenkovicích. Kurz je určen pro žáky II. stupně.

              Termín: 14. ledna 2018 (neděle) – 19. ledna 2018 (pátek)

              Místo: Orlické hory – Čenkovice

              Ubytování: hotel Atlas, vícelůžkové pokoje

              Strava: plná penze, 3x denně, pitný režim v ceně

              Cena: 3 900,- Kč (je nutno zaplatit do 12. ledna 2018)

              Cena zahrnuje dopravu, ubytování, stravování a permanentku na lyžování.

              Lyžařský výcvik bude probíhat pouze na sjezdových lyžích. Výcvik povedou zkušení instruktoři lyžování. Výcvik je určen jak pro začátečníky, tak pro pokročilé lyžaře. V průběhu lyžařského výcviku se bude vyučovat carving. V areálu se nachází 7 vleků různé obtížnosti, včetně nejmodernějšího vleku v ČR na Červené Vodě. Délky jednotlivých sjezdovek jsou od 400 do 2 100 metrů.

              Přihláška na lyžařský kurz (pdf)

          • Adapťák v 6. třídě
            • Adapťák v 6. třídě

            • 17. 10. 2017
            • Klára Černochová

              FOTOGALERIE

              I letos (7. 10. a 14. 10. 2017) se uskutečnil pro žáky šesté třídy adaptační kurz, jehož náplní bylo nejen přijmout nové spolužáky ale také přizpůsobit se novým učitelům a spolužákům na druhém stupni. Přeci jen je důležité, aby třída fungovala a předešlo se zbytečným incidentům.

              I když mezi šesťáky přibyla pouze jedna nová spolužačka, je nesmírně důležité přijetí do kolektivu a další práce zaměřená na kamarádský přístup. Snad i proto bylo zvoleno téma „dobrý kamarád“. Děti nás poučily, co obnáší být dobrým kamarádem, jak se chová a co je jeho poslání. Já i lektoři – manželé Polínkovi – jsme se dozvěděli mnoho nových postřehů. Během dvou lekcí děti vyzkoušely mnoho her, tvořili reklamu na dobrého kamaráda a také si vytvořili vlastní „kamarádská pravidla“ třídy.

              Já jsem s dětmi absolvovala oba kurzy a mohu s klidným srdcem říci, že mě mezi sebe šesťáci zapojili, stejně jako novou žákyni - jsem jim za to moc vděčná.  

          • Uklízeli jsme Kašavu
            • Uklízeli jsme Kašavu

            • 17. 10. 2017
            • Zdeňka Krmášková

              FOTOGALERIE

              Cílem celostátního projektu 72 hodin je zapojit co nejvíce mladých lidí a ukázat jim, že stačí málo, aby společně dokázali mnoh. Přesvědčit je, že jsou sami schopní změnit věci, které se jim nelíbí. Naučit je spolupracovat a víc vnímat svět kolem sebe.

              V letošním roce se do projektu zapojilo 74 žáků a pět dospělých. Ve středu 11. října se v jednu hodinu odpoledne vydaly od školy různými směry tři skupiny. Skupina žáků z 1. stupně se vydala směrem ke Křížové cestě. Žáci 6. a 7. ročníku šli směrem k Vrzavým skalám a naši nejstarší žáci směřovali na Vančici. Cestou se opět sbíraly odpadky, které neukáznění spoluobčané neustále vyhazují do přírody. Opět bylo nasbíráno několik pytlů plechovek, PET láhví a jiného odpadu, který rozhodně do přírody nepatří.

              Svojí ochotou opět naši žáci ukázali, že jim příroda není lhostejná.

              Akce Uklízeli jsme Kašavu je spolufinancována Zlinským krajem.

            • Výsledky podzimního sběru papíru

            • 9. 10. 2017
            • Zdeňka Krmášková

              Děkujeme všem žákům i rodičům, kteří se zapojili do podzimního sběru papíru. Celkem bylo odevzdáno 3092,5 kg papíru. Nejlepší sběrači budou po zásluze odměněni.

              VÝSLEDKY TŘÍD

              MŠ - 138,5 kg, průměr 2,95 kg

              1. třída - 418 kg, průměr 22,00 kg

              2. třída - 143 kg, průměr 10,21 kg

              3. třída - 228,5 kg, průměr 19,04 kg

              4. třída - 633 kg, průměr 42,20 kg

              5. třída - 278 kg, průměr 21,38 kg

              6. třída - 313,5 kg, průměr 17,41 kg    

              7. třída - 434 kg, průměr 16,07 kg

              8. třída - 68 kg, průměr   2,72 kg

              9. třída - 436 kg, průměr  27,25 kg

              VÝSLEDKY JEDNOTLIVCŮ

              1. Marcoň Jan (9. třída) - 188 kg

              2. Milarová Lola (4. třída) - 179 kg

              3. Průcha Štěpán (7. třída) - 174 kg

              4. Topič Martin (4. třída) - 161 kg

              5. Křížková Michaela (1. třída) - 160 kg

               

               

          • Úspěch na Trnavském běhu
            • Úspěch na Trnavském běhu

            • 4. 10. 2017
            • Šárka Makówková

              FOTOGALERIE

              Koncem září se v obci Trnava konal tradiční běh pro děti I. stupně základních škol. Z naší školy se závodu zúčastnilo celkem 21 dětí. Někteří již měli zkušenosti z předchozích let, ale ti nejmladší zažívali atmosféru závodu poprvé.

              Již v úvodním závodu chlapců 1. ročníku skvělé první místo vybojoval Dominik Foldyna. V závodě žáků 2. ročníku obsadil pěkné čtvrté místo Tomáš Hora.

              V kategorii dívek 3. ročníku závod s přehledem vyhrála Lucie Třísková a Jana Krčmová byla šestá.

              V další kategorii dívek 4. ročníku obsadila krásné čtvrté místo Anna Michalíková a Karolína Průchová byla pátá.

              V kategorii dívek 5. tříd se na krásném 3. místě umístila Zuzana Rexová.

              Ke skvělým umístěním žákům moc blahopřejeme a všem ostatním dětem děkujeme za účast a reprezentaci školy.

          • Branný závod Kašava - cestou necestou
            • Branný závod Kašava - cestou necestou

            • 2. 10. 2017
            • Zdeněk Vlk

              FOTOGALERIE

              V pátek 29. září proběhl na naší škole branný závod. Žáci byli rozděleni do tří kategorií. Pro každou skupinu byla připravena jiná trať. Nejmladší žáci běželi podle růžových značek (trasa na Mapy.cz). Starší žáci měli trať vyznačenou žlutou barvou (trasa na Mapy.cz). A nejstarší kategorie dostala GPS a závodníci se museli orientovat podle zadaných souřadnic (trasa na Mapy.cz).

              Na trati je také čekaly různé úkoly. Museli určovat dopravní značky, znát základy první pomoci, poznávat větvičky stromů, doplňovat kvíz a plnit spoustu dalších úkolů. Trat vedla lesem i po louce, přes potůčky, z kopce i do kopce. Závod byl odstartován v osm hodin ráno. Za necelou hodinu se začali závodníci postupně vracet. Někteří nesli bedly, jiní si z lesa přinesli hřiby smrkové. V jedenáct hodin byl závod u konce a začalo vyhlašování výsledků. Všichni soutěžící dostali diplomy a ti nejlepší si odnesli i medaile a drobné ceny.

              Počasí nás nezklamalo a tak se závod vydařil. Poděkování patří manželům Matuškovým, manželům Minaříkovým, paní Janatové, paní Horsákové, panu Jakubovi, Aleně Machalové, Tereze Langerové, Vendule Řezníčkové, Pavlíně Štěpánové, Petře Dočkalové a Jakubu Tomášovi za pomoc s přípravou a organizací závodu.

              Děkujeme také Nadaci Synot, která finančně v rámci Grantu školství a zájmové činnosti tuto akci finančně podpořila.