• Aktuality

          • Výuka a jarní tvoření v 1.A
            • Výuka a jarní tvoření v 1.A

            • 7. 4. 2024
            • Eva Lorencová

              Co všechno stíhají prvňáčci v jarním období, si můžete přečíst v tomto příspěvku, ale také prohlédnout v následující foto příloze.

              Příjemné předjaří nám dovolilo přesunout výuku ze třídy ven do přírody. Přímo v terénu jsme se učili poznávat první jarní byliny. Užívali jsme si slunečních paprsků a při tom pozorovali změny v přírodě a všímali si poletujícího ptactva. V hodinách prvouky jsme pracovali s „reálnými dermoplastickými preparáty“, neboli vycpaninami nejznámějších ptáků. To nás bavilo! Povídali jsme si o stavbě jejich těla, vnitřního ústrojí, rozmnožování apod. S velkým zájmem jsme si potom nakreslili naše oblíbence do sešitu prvouky.

              V hodinách výtvarné a pracovní výchovy jsme nejen malovali kraslice, zdobili medové perníčky, ale vyzkoušeli jsme si i zahradničení. Za pomoci paní učitelky a asistentky jsme si vypěstovali řeřichu a obilíčko. Jedno k pochutnání a druhé na velikonoční výzdobu.

              Střídání různých aktivit, pracovní atmosféra, poznávání rostlin a živočichů nás - děti baví. Dozvídáme se spoustu nového a zajímavého. A že se vlastně učíme? Ani my sami nevíme. 

          • Dětský karneval
            • Dětský karneval

            • 5. 4. 2024
            • Petra Lukešová 

              V sobotu 9. 3. 2024 se uskutečnil Dětský karneval ve Vlčkové.
              Mateřská škola Kašava ve spolupráci s rodiči SRPŠ si připravili pro děti spoustu her a soutěží. Na děti
              zde čekala bohatá tombola, spousta hodnotných cen, které děti dostaly za nejkrásnější kostýmy. Rodiče
              ze SRPŠ připravili občerstvení a dobrůtky pro děti v podobě hranolek, palačinek, párku v rohlíku, cukrové
              vaty apod.
              Karnevalu se zúčastnilo přes 94 dětí s rodiči, prarodiči a tetami.
              Všichni jsme si to velmi užili a těšíme se zase za rok. 

          • Co je to hudba?
            • Co je to hudba?

            • 5. 4. 2024
            • Petra Drábková, Eliška Kořenková, Barbora Malíšková

              Vidět a slyšet symfonický orchestr v plné síle, navíc v krásném prostředí Kongresového centra ve Zlíně, je vždy veliký zážitek. A tak se třeťáci, čtvrťáci a páťáci vydali právě tam na výchovný koncert, aby hledali odpovědi na otázku z nadpisu. 

              Zamýšleli se nad různými funkcemi hudby a mohli si dokonce na přání nechat zahrát hudbu vystihující určitou náladu. Zazněla třeba strašidelná Baba Jaga, napínavý úryvek z Radúze a Mahuleny, veselá Kuřátka, slavnostní předehra z Viléma Tella a mnoho dalších. Kdo chtěl, mohl si i skočit na Smetanovu Skočnou. Na závěr si všichni vyzkoušeli roli dirigenta, ti šťastnější dokonce přímo na pódiu. 

              Další kulturní zážitek nás čeká už na konci dubna, kdy navštívíme výchovný koncert ZUŠ Morava.  

          • Delfínci na návštěvě ve zlínské knihovně
            • Delfínci na návštěvě ve zlínské knihovně

            • 5. 4. 2024
            • Jana Petřvalská

              Ve čtvrtek 21 března se třída Delfínků vydala na exkurzi do knihovny ve Zlíně. Čekal na nás program s názvem Zlínská knihovnička. Paní knihovnice si pro nás připravila povídání o knihách a časopisech. Vyzkoušeli jsme si malované čtení, prohlédli si velmi zajímavé záložky. Také jsme se dozvěděli, jak se o knihy starat, co mají rády a co ne. Nejvíce nás zaujaly knihy, ke kterým se jejich majitelé nechovali příliš hezky. Po skončení jsme se vyhládlí těšili na dobrý oběd.

            • Rybičky hrají divadlo

            • 4. 4. 2024
            • Jana Petřvalská

              V měsíci březnu jsme s dětmi v rámci tématu kniha – čas na pohádku nacvičili pohádku Boudo budko. V pátek jsme naše minipředstavení zahráli dětem ze třídy Kočiček a Delfínků. Sklidili jsme bouřlivý potlesk, byla by škoda se s vámi také nepodělit.

          • Vítání jara v 1. B
            • Vítání jara v 1. B

            • 3. 4. 2024
            • Michaela Baťová

              Únor nám všem utekl jako voda a březen byl pro nás všechny ve znamení čekání na vytoužené sluníčko, teplo, jaro a Velikonoce. 

              Oblíbili jsme si pozorování přírody. Často vyrážíme s výukou ven. Pozorovali jsme například již první jarní byliny, první pupeny, hmyz, ptáky a jejich hnízda apod. Ve škole nás zaujaly pozorovací pokusy s řeřichou, fazolí, mrkví či bramborou. V prvouce jsme se blíže zaměřili na lidské tělo a zjistili, co všechno máme v těle. Vyrobili jsme dáreček pro maminky k MDŽ, vyhnali Morenu, prozkoumali osovou souměrnost, přivítali předškoláky z Kašavy a Držkové a užili si přípravy na Velikonoce. Zdokonalujeme se ve čtení, snažíme se psát psacím písmem a počítáme do 20. V anglickém jazyce pilujeme výslovnost a krásně nám to jde. 

              Ve třídě máme stále živou, pilnou a hravou atmosféru. A to nás baví! 

          • Kouzelník ve družině
            • Kouzelník ve družině

            • 2. 4. 2024
            • vychovatelky ŠD

              Ve středu 27. 3. 2024 se žáci nemohli dočkat na zpestření chvíle ve školní družině - přijel za námi kouzelník Waldini. Připravil pro nás bohatý, zábavný a kouzelný program. Aulou se nesl smích, údiv, potlesk a ve vzduchu bylo cítit magické tajemno. Kouzelník nám předvedl mnoho kouzelnických triků, které si žáci mohli následně i zkusit. Pro všechny to byl skvělý zážitek - úsměvy na tvářích hovoří za vše. Moc děkujeme a už teď se těšíme na příští návštěvu.

          • Preventivní programy ve 3. třídě
            • Preventivní programy ve 3. třídě

            • 2. 4. 2024
            • Petra Drábková

              Aby byla prevence rizikového chování na internetu co nejvíce efektivní, je nutné dodržovat několik zásad či doporučení, se kterými se seznámili i žáci 3. třídy. 

              V naší třídě proběhly dva programy na sebe navazující, a to program „ON-LINE ZOO“, kde se zábavnou formou žáci seznamovali s nejčastějšími riziky spojenými s používáním internetu. Žáci se tak ocitli v nevšední zoologické zahradě, jejíž obyvatelé představují běžné uživatele internetu. Ti jsou díky svému počínání vystaveni i jeho nástrahám, o kterých ale nemají tušení, a potýkají se pak s nelehkými následky, jako je závislost na mobilu, kyberšikana nebo grooming. Na pomoc přichází ředitelka Eliška, která poradí zvířátkům, jak problémy vyřešit, vysvětlí jim, kde došlo k chybě a jak problémům příště předejít. Na stejné téma byl i druhý program, který vedl pan nprap. Ivan Mikulka od Policie ČR s názvem „(NE)BEZPEČNÝ INTERNET“. Program se zaměřil na nebezpečí spojená s používáním komunikačních prostředků a sociálních sítí. 

              Poslední program s názvem „KRYŠTOFE, NEBLBNI“ byl zaměřen na zvládání krizové situace a rozvoj přátelství. Hlavním cílem bylo naučit se řešit problémy s kamarády nebo v rodině konstruktivně a nekonfliktní cestou a posílit schopnost pomoct kamarádovi v nesnázích.

              Všechny tři programy si žáci užili a vzhledem k reakcím si odnesli i potřebné poznatky a poučení.

          • Triumf v Podřevnické lize – stolní tenis
            • Triumf v Podřevnické lize – stolní tenis

            • 2. 4. 2024
            • Vladimír Drápal

              Ve středu 27. března se konalo další kolo Podřevnické ligy. Tentokrát si základní školy přijely změřit síly ve stolním tenisu do Želechovic nad Dřevnicí.

              V pěkné tělocvičně na nás čekalo 6 stolů na stolní tenis. U každého stolu hrála jedna kategorie systémem každý s každým. Hrálo se na dvě kola do jedenácti bodů, takže maximální počet bodů, který mohl získat každý hráč, byl osm bodů (co set, to jeden bod – každý hrál osm zápasů). 

              V kategorii mladších chlapců jednotlivců nás reprezentoval Vojta Marcoň. Získal šest bodů a celkově se umístil na druhém místě. V kategorii mladších dívek jednotlivkyň se střídaly Vanesa Doubravská a Viktorie Klimentová. Se ziskem čtyř bodů se umístily na třetím místě. V kategorii mladších chlapců ve čtyřhře získala naše dvojice Adam Bednařík a Kuba Hradil suverénním způsobem první místo. Tato dvojice vyhrála všechny zápasy a získala osm bodů. 

              V kategorii starších žáků jednotlivců exceloval Radim Mahďák, který opět nenašel soupeře a získal osm bodů. Dle mínění přítomných pedagogů byl Radim nejlepším hráčem turnaje. V kategorii starších děvčat jednotlivkyň se střídaly Lucka Třísková a Pavla Holíková. Dívky získaly šest bodů a obsadily druhé místo. V kategorii starších žáků ve čtyřhře naše dvojice Adam Klívar a Kryštof Kráčalík získala také šest bodů a obsadila druhé místo v této kategorii. 

              V celkovém hodnocení, kdy se sečetly všechny body, jsme získali 38 bodů. Tento počet bodů nám bohatě stačil na celkové vítězství, protože družstvo na druhém místě (ZŠ Štípa) mělo v součtu o 11 bodů méně. Třetí skončila Trnava, čtvrté Slušovice a poslední skončilo družstvo pořádající školy ze Želechovic. Do Podřevnické ligy jsme získali osm bodů za vítězství a již se dotahujeme na druhé Slušovice a vedoucí Štípu. 

              Další kolo se bude konat koncem dubna. Bude nás hostit Trnava a hrát se bude brännball. Na závěr blahopřejeme našim borcům za velmi bojovný a perfektní výkon, který vedl k celkovému vítězství. 

          • Jarní tvořivé odpoledne
            • Jarní tvořivé odpoledne

            • 2. 4. 2024
            • Zdeňka Krmášková

              Probouzející se jaro vzbuzují v lidech touhu zdobit své příbytky. Stalo se již téměř tradicí, že si před Velikonocemi může každý zájemce v naší škole vyzkoušet netradiční techniky a vyrobit drobné dekorativní předměty. 

              V letošním roce bylo pro zájemce připraveno 13 řemeslných dílniček. Kdo měl pruty, odcházel s upletenou pomlázkou. Ke klasikám Velikonoc patří i barvení vajíček. Letos si děti mohly vyzkoušet techniku decoupage. Na dalších místech se pískovalo a kdo chtěl, vyzkoušel si enkaustiku. Tradičně byl velký zájem o zdobení perníčků bílkovou polevou. 

              Jemnou motoriku si mohli zájemci procvičit při výrobě dekorací zdobených kávovými zrníčky či při stříhání papírových vajíček. Nechyběla ani práce s kartonem – zájemci si mohli vyrobit ptáčky, tulipány zdobené obarvenou rýží a další krásné a vkusné dekorace. Ve školních dílnách se vyřezávalo lupenkovou pilkou, za vyzkoušení stálo i zdobení květináčků mrkvovými kytičkami. Je těžké vyjmenovat všechny výrobky, které si každý mohl během úterního odpoledne vytvořit a odnést domů. O všechny výtvarné činnosti byl velký zájem a nabídka byla opravdu pestrá. K příjemně strávenému času ve škole přispěly i výborné pomazánky, které připravily kuchařky ve školní kuchyni. Odpoledne uběhlo velmi rychle a kdo přišel, určitě nelitoval.

              Všem ochotným rodičům, kolegům, kuchařkám i žákům patří velký dík za bezchybný průběh tvořivého odpoledne.

            • Matematický klokan 2024

            • 2. 4. 2024
            • Zdeňka Krmášková

              V pátek 22. března se soutěžilo ve všech krajích naší republiky. Probíhala soutěž Matematický klokan. Je to mezinárodně koordinovaná matematická soutěž původem z Austrálie, která se v současnosti organizuje téměř ve 100 zemích světa. Úlohy jsou zaměřeny na logickou i matematickou úvahu. Soutěžící se dělí do kategorií podle věku. 

              Ve všech kategoriích soutěžící řeší soubor testových úloh ve stanoveném čase, přičemž vybírá jednu z pěti nabízených možností řešení. Úlohy jsou seřazeny ve třech skupinách podle obtížnosti, za správnou odpověď získává soutěžící 3, 4 nebo 5 bodů, za špatnou odpověď se jeden bod strhává. Aby soutěžící nedosahovali záporných výsledků, dostávají do vínku takový počet bodů, kolik je v kategorii úloh. 

               

              Nejlepší řešitelé:

              Cvrček (2. – 3. třída ZŠ)

              1. Kateřina Flámová (73 bodů)
              2. Eduard Sanitrník (69 bodů)
              3. Vesecká Anna (67 bodů)

               Klokánek (4. – 5. třída ZŠ)

              1. Matěj Janata (73 bodů)
              2. Barbora Šarmanová (70 bodů)
              3. Barbora Procházková (66 bodů)

              Benjamín (6. – 7. třída ZŠ)

              1. Kristiana Klosová (64 bodů)
              2. Esterka Jakub (58 bodů)
              3. Holík Antonín (49 bodů)

               Kadet (8. – 9. třída ZŠ)

              1. Daniel Janata (61 bodů)
              2. Štelc Filip (49 bodů)
              3. Černoch Jakub (48 bodů)
          • Úspěch v okresním kole recitační soutěže
            • Úspěch v okresním kole recitační soutěže

            • 2. 4. 2024
            • Petra Drábková

              V březnu proběhlo Okresní kolo recitační soutěže, které se konalo v Napajedlích. Naši školu v této soutěži reprezentovaly tři žákyně, které podaly excelentní výkony.

              Soutěž probíhala ve dvou kategoriích, v každé kategorii bylo 14 recitátorů. V mladší kategorii nás reprezentovala Magdaléna Geherová ze 2. třídy a Sofie Fridrichová ze 3. třídy, ve starší kategorii Barbora Šarmanová z 5. třídy.

              Magdalena Geherová i Barbora Šarmanová se umístily na prvním místě ve svých kategoriích, a postupují tak do Krajského kola recitační soutěže, které se tentokrát bude konat v Uherském Brodě.

              Všem třem děvčatům gratulujeme a postupujícím budeme držet palce.

          • Tematické projektové vyučování u druháčků – Velikonoce
            • Tematické projektové vyučování u druháčků – Velikonoce

            • 27. 3. 2024
            • Věra Vlková

              V pondělí před Velikonocemi se mohly děti těšit na netradiční výuku. Celý den jsme se věnovali Velikonocím z různých úhlů pohledu. Velikonoční prvky se odrážely ve všech aktivitách. Žáci četli velikonoční texty, vybírali hlavní myšlenky. Počítali různě obtížné příklady v kraslicích. Ve dvojicích si vyzkoušeli, jak je náročné někdy pochopit, co druhý říká, když museli popisovat pouze ústně barevné velikonoční vajíčko a spolužák ho měl dle popisu malovat. Vajíčko hrálo roli také v pohybových aktivitách – děti přenášely syrová vajíčka, foukali foukačkami do plastových vajec, házeli si nepravým vajíčkem a zjistili, kolikrát by byli potřísněni, kdyby se jednalo o skutečné. Nechyběly ani hry s tatarem doprovázené koledami. Ty se děti ve dvojicích samostatně učily, když splnily zaječí úkol. Společně jsme si zazpívali anglickou velikonoční písničku, zjistili původ pečení mazance a jidášků. Zdatní žáci navíc v publikacích četli další zajímavosti, o kterých nám povykládali následující den - třeba, že kromě 6. neděle postní, která se jmenuje Květná, je pojmenováno i těch pět předchozích.

              I když se dětem výuka líbila, byli na konci dne někteří přívalem informací značně znavení. Ale shodli jsme se, že to bylo nejen přínosné, ale také pro mnohé velmi příjemné prožití předvelikonočního pondělí. 

               

          • Tydýt
            • Tydýt

            • 27. 3. 2024
            • Věra Vlková

              Je to již chvíli, co k nám zavítala dvojice z Olomouce s preventivním programem. Paní přinesly s sebou hračky, jejichž příběh se v průběhu dvou vyučovacích hodin dostával pod kůži každému druhákovi. Téma bylo jednoduché – každý jsme jiní, a proto výjimeční. Děti byly vedeny k zamyšlení, zda reakce jednotlivých postav je v pořádku, jak z jejich pohledu, tak z pohledu ostatních účastníků příběhu. Zapojovaly se svými radami a návrhy. Samy pocítily, jak je důležité mít někoho, komu mohou věřit, o koho se mohou opřít, a že mohou být samy těmi, kteří pomáhají. Asi nejsilnější moment byl, když žáci byli postupně vystaveni faktu, že osoba, na které nejvíce záleží, jsou oni sami. Ať se mají rádi a váží si sebe.

              Program byl velmi dobře vytvořen i představen. Děti byly nadšené a jméno „Tydýt“ si jistě nejednou v různých situacích vybaví. 

          • Přerušení provozu MŠ v době Velikonočních prázdnin
            • Přerušení provozu MŠ v době Velikonočních prázdnin

            • 22. 3. 2024
            • Zdeněk Vlk

              V souladu s ustanovení, §3 odst. 2 vyhlášky č. 14/2005 Sb., o předškolním vzdělávání, ve znění pozdějších předpisů, a po projednání se zřizovatelem, rozhodl ředitel školy o přerušení provozu mateřské školy, jejíž činnost vykonává Základní škola a Mateřská škola Kašava, okres Zlín, příspěvková organizace.

              Provoz bude přerušen z organizačních důvodů dne 28. 3. 2024.

              Přerušení provozu mateřské školy (28. 3. 2024)

          • Třeťáci vítají jaro
            • Třeťáci vítají jaro

            • 22. 3. 2024
            • Hana Metelová

              Jaro již pomalu ťuká na dveře a žáci se nemohou dočkat období, kdy budou trávit teploučké odpolední dny venku. Proto se rozhodli jít jaru naproti a vyzdobit si nejen třídu, ale i chodbu, a zpříjemnit všem náladu jarní výzdobou. Mě příjemně překvapili a musím je pochválit. No uznejte sami, že se jim to povedlo.

            • Zápis dětí do mateřské školy

            • 18. 3. 2024
            • Zdeněk Vlk

              Vážení rodiče,

              srdečně Vás zveme k zápisu nových dětí do mateřské školy. Příjem žádostí bude probíhat v úterý 14. 5. 2024 v době od 8:00 do 16:30 hodin v kanceláři ředitele školy.

              Více informací k zápisu je zveřejněno na webových stránkách školy v rubrice Žáci a rodiče>Zápis dětí do MŠ.

            • Zápis do 1. třídy

            • 13. 3. 2024
            • Zdeněk Vlk

              Vážení rodiče,

              srdečně Vás a Vaše děti zveme k pohádkovému zápisu do 1. třídy pro školní rok 2024/2025, který se uskuteční ve čtvrtek 11. dubna 2024 v době od 13:30 do 17:30 hodin.

              Více informací k zápisu je zveřejněno na webových stránkách školy v rubrice Žáci a rodiče>Zápis do 1. třídy.

              Těšíme se na setkání.