• Aktuality

          • Badatelská výuka ve fyzice
            • Badatelská výuka ve fyzice

            • 9. 1. 2024
            • Hana Pospíšilová

              Ve fyzice dostaly děti za úkol sledovat pokles teploty horké vody v různých nádobách. Ve skupinkách se rozdělily na časomíru, zapisovače a člena, který odečítá teplotu. Společně pak naměřené hodnoty zanesly do grafu. Z porovnání grafů jsme zjistili, že nejrychleji klesala teplota vody v hliníkové nádobce. Členové skupinek se dobře doplňovali, všichni plnili své role svědomitě, proto byly výsledky relevantní.

          • Do divadla nejen na Erbenovu Kytici
            • Do divadla nejen na Erbenovu Kytici

            • 9. 1. 2024
            • Světlana Divilková

              V naší škole se letos dala dohromady parta dětí, které mají rády divadlo a rády se čas od času hezky obléknou a vyrazí do Městského divadla Zlín. Objednali jsme proto školní divadelní předplatné, které zahrnuje čtyři divadelní hry. A ve čtvrtek 14. prosince jsme poprvé společně vyrazili za kulturou. Na programu bylo divadelní zpracování známé Erbenovy sbírky balad Kytice.

              Adaptaci české klasiky, slavného básnického díla Karla Jaromíra Erbena, připravil režisér Dodo Gombár, který je známý svou prací s poetickými díly, duchovními náměty a velkými výtvarnými gesty. Scénu tvoří náves s „kolotočáři“ a dalšími obyvateli obce. Díky kostýmům a dobovým rekvizitám se divák ocitá v barevných osmdesátkách.

              Děti už po pár verších neomylně poznaly několik Erbenových balad, Kytici, Polednici, Vodníka, Svatební košili. Jiné méně známé jsme si stihli přiblížit během divadelní přestávky. Jako nejsilnější zážitek většina dětí zmínila zpěv Petry Králové a dalších herců v závěru balady Dceřina kletba.

              Do divadla vyrazí děti v rámci předplatného ještě třikrát. Čeká je komedie Scapino od J. B. Moliéra, Tři mušketýři podle Alexandra Dumase a Babička Drsňačka na motivy oblíbené vtipné knihy Davida Williamse.

          • Vánoční tvoření a záhadná šifra
            • Vánoční tvoření a záhadná šifra

            • 8. 1. 2024
            • Hana Metelová

              Výzdoba třídy, vánoční tvoření a s tím spojený i poslech koled… to vše jsme zvládli před Vánoci. A po vánočních svátcích nastal ten pravý čas zahrát si na malé detektivy a vypátrat schované dárečky.

              Jako každý rok, tak i v tomto roce do družinky přišel Ježíšek a přinesl nám spoustu dárečků. Ovšem najít je tento rok nebyl jen tak jednoduchý úkol. Bylo potřeba rozluštit a poskládat nelehkou šifru. A až po společném vypětí sil a týmové spolupráci nás zpráva přivedla na ono tajné místo. Při hledání jsme si vyzkoušeli náš postřeh a zažili spoustu napětí a zábavy.

          • Vánoční čas ve 4. třídě
            • Vánoční čas ve 4. třídě

            • 8. 1. 2024
            • Barbora Malíšková, Kateřina Maděrová

              Před vánočním posezením s rozdáváním dárků jsme opět nocovali ve škole. Začali jsme v tělocvičně, kde jsme si zahráli vybíjenou a někteří fotbal. Poté čekala děti vánoční bojovka. Nejprve pracovali ve dvojicích a následně každý samostatně. V tajence zjistili, kde najdou vánoční dárek. Po vánoční bojovce jsme se přesunuli do jídelny, kde jsme si udělali toasty se šunkou, sýrem a kdo chtěl, tak i s kečupem. Po večeři si někteří zahráli na klavír a jiní hráli stolní tenis. Před spaním jsme si pustili pohádky a děvčátka si při sledování pohádek nechala navlnit vlásky na Vánoce. Prožili jsme skvělý předvánoční čas plný zábavy a sportu.

              Druhý den nás čekala v aule vánoční besídka, kde se shromáždila celá škola. Ve třídě jsme si pak rozdali dárečky, zahráli hry a oslavili šťastný nový rok.

          • Tvoření s přespávačkou
            • Tvoření s přespávačkou

            • 8. 1. 2024
            • Petra Drábková

              Ve středu před vánočními prázdninami si třeťáci pobyli ve škole až do druhého dne. Vánoční tvoření s přespávačkou byl důvod, proč si třeťáci přinesli do školy karimatku, spacák a oblíbeného plyšáka.

              Odpolední a večerní program byl plně nabitý. Nejprve začali tvořit výrobek s vánoční tématikou, což byl anděl ze dřeva. Všichni prokázali svoji zručnost, protože zatloukali hřebík, vyrobili křídla, vlasy a vše poté dovedli k dokonalosti. Také jsme si vyrobili nepečené kuličky z tatranek a oblíbené rafaelo. Při práci všem pořádně vyhládlo, a tak následovala večeře a něco dobrého na zub. S plnými bříšky si hezky zazpívali a zatancovali svoje oblíbené písničky. Poté se vydali do tělocvičny zahrát hry, a hlavně zápas v házené, která třeťáky velmi baví. Po hodině klání a propocených triček přišla na řadu stezka odvahy. Někteří odvážlivci ji zvládli projít sami, jiní zvolili možnost jít ve dvojici s kamarádem. Všichni byli stateční a odvážní. A protože čas byl neúprosný a hodina velmi pokročilá, po prokázání odvahy se pomalu začali ukládat ke spánku, kterému předcházel film na dobrou noc. Zavrtaní ve spacácích sledovali film a postupně únavou usínali.

          • Nahlédli jsme do dílen konzervátorů a restaurátorů
            • Nahlédli jsme do dílen konzervátorů a restaurátorů

            • 20. 12. 2023
            • Světlana Divilková

              Méně tradiční profese – konzervátor a restaurátor a poznali žáci osmé třídy prostřednictvím programu Slováckého muzea v Uherském Hradišti. Výukový program se skládal ze dvou částí. První část programu se odehrávala v prostorách restaurátorských dílen Slováckého muzea, které se nacházejí nedaleko autobusového nádraží. Tři konzervátoři tam žáky seznámili se svou profesní dráhou, se současným pracovištěm a pracovní náplní. Osmáci se setkali s odborníky na kov, dřevo a textil. A dozvěděli se, jaký je rozdíl mezi konzervací a restaurováním.

              Kvůli druhé části programu se žáci přesunuli do hlavní budovy Slováckého muzea, kde si vyzkoušeli základní restaurátorské a konzervační techniky – odkrytí původní malby, rekonstrukci předmětu, restaurování obrazu, a taky si na hedvábí namalovali betlém se svatou rodinou. Nakonec byl prostor i pro návštěvu expozice Slováckého muzea, kde osmáky zaujaly interaktivní obrazovky s kvízy a úkoly.

              Návštěvu Uherského Hradiště jsme zakončili ve Sport centru Morava, kde mohli všichni hodinu řádit na trampolínách.

          • Spolupráce 1.A a 1.B pokračuje
            • Spolupráce 1.A a 1.B pokračuje

            • 20. 12. 2023
            • Michaela Baťová, Eva Lorencová

              Společné hodiny obou našich prvních tříd pokračují, navazují na sebe a dělají nám radost. Naše výuka je tak nejen pestřejší, ale vzájemně se od sebe učíme, obohacujeme se a doplňujeme. Učíme se spolupracovat a respektovat se.

              Naposled jsme se setkali v hodině tělesné výchovy. Máme rádi pohyb a víme, že je velmi důležitý pro naše tělo i mysl. Zahráli jsme si hry, které byly zaměřené na koordinaci. Užili jsme si krásná cvičení na rychlost reakcí a rozhodování a seznámili se s Kin-Ballem. Tato netradiční pomůcka, pomáhá orientovat se v prostoru, učí nás strategicky myslet a bezesporu zvyšuje fyzickou kondice.

              Děti například stavěly most z vlastních těl, nosily Kin-ballový míč, hrály si na kuželky. Jeden tým se sbíhal a snažil se udržet míč ve vzduchu apod.

          • Zeměpis v angličtině/angličtina v zeměpisu
            • Zeměpis v angličtině/angličtina v zeměpisu

            • 20. 12. 2023
            • Eliška Kořenková

              Obojí výše zmíněné si vyzkoušeli sedmáci a deváťáci ve spolupráci se studenty geografie z Univerzity Palackého v Olomouci.

              Přijeli k nám čtyři studenti společně se svým vyučujícím, kteří v zimním semestru pracovali na přípravě her, v nichž si naši žáci mohli procvičit učivo o Americe. Tři studentky byly ze zahraničí, a tak nezbylo než komunikovat v angličtině.

              Na úvod jsme se krátce seznámili s Polskem a Bosnou a Hercegovinou, odkud naši hosté pocházejí. Díky Pavle Holíkové z 9. třídy, která si připravila poutavou prezentaci, se i oni dozvěděli spoustu informací o našich obcích – Kašavě, Držkové a Vlčkové.

              Pak už následovaly hry zaměřené na znalosti Severní a Jižní Ameriky. Pro sedmáky to je učivo, které mají čerstvě v paměti, což také úspěšně prokázali. Deváťáci museli trochu vzpomínat, ale i tak všechny zadané úkoly zdárně splnili.

              Především se však většina žáků snažila využít příležitost a procvičit si své komunikační schopnosti v cizím jazyce i mimo klasickou výuku. Což byla asi nejnáročnější, ale zároveň nejcennější zkušenost z celé této akce.

          • Školní kolo recitační soutěže
            • Školní kolo recitační soutěže

            • 20. 12. 2023
            • Učitelky 1. stupně

              Nehlučte, děti, ani muk! Povím vám příběh…bude to příběh pohádkový…

              Čekání na Vánoce si děti z prvního stupně zkrátily a snad i zpříjemnily recitační soutěží, která se uskutečnila ve středu 13. prosince. O pohádkové nebo zasněné příběhy, které k předvánočnímu období patří, nebyla nouze. U jiných jsme se zas zasmáli a pobavili. Každopádně každý jeden stál za to.

              Hned v první kategorii, v níž se představili prvňáčci, viděli diváci skvělé výkony. Třetí místo obsadil Ondřej Vlk, Rozálie Šubrtová získala stříbrnou příčku a vítězem se stal Lukáš Březík.

              Mezi druháky a třeťáky zazářila skvělým přednesem i hereckým výkonem Sofie Fridrichová. Na druhém místě se umístila Magdaléna Geherová a třetí místo patří Marku Moučkovi.

              Nejstarší kategorie pro 4. a 5. třídu byla plná již ostřílených recitátorů. Třetí místo získala Pavlína Křížková a druhé místo obsadila Barbora Procházková. První místo vybojovala Barbora Šarmanová.

              Všem recitátorům děkujeme za krásný zážitek. Obdivujeme jejich odvahu vystoupit před spolužáky a ceníme si také píle, se kterou na soutěž připravovali.

              Děkujeme také žákům první, druhé a třetí třídy, kteří soutěž doplnili svými vystoupeními.

              Dva nejlepší recitátoři z druhé a třetí kategorie budou naši školu reprezentovat v okrskovém kole.

          • Ringoturnaj v Trnavě
            • Ringoturnaj v Trnavě

            • 20. 12. 2023
            • Vladimír Drápal

              V pátek 8. prosince se konalo další kolo Podřevnické ligy. Tentokrát se všechny zúčastněné školy sešly v Trnavě. Ve zdejší tělocvičně proběhl turnaj v ringu. Každá škola postavila čtyři družstva.

              Družstvo mladších chlapců a dívek (6. a 7. třída)

              Naši školu reprezentovali tito žáci: Adam Bednařík, Matúš Džatko, Dominik Foldyna, Tonda Holík, Adam Hýža, Anežka Morávková, Kristiana Klosová, Vanesa Doubravská, Viktorie Klimentová a Michaela Křížková.

              Družstvo starších chlapců a dívek (8. a 9. třída)

              Naši školu reprezentovali: Martin Tomšů, Radim Mahďák, Josef Krampota, Stanislav Naraievskyj, Filip Štelc, Ema Roháčková, Adéla Škapíková, Pavla Holíková a Lucie Třísková.

              Hrálo se systémem „každý s každým“, takže každé družstvo odehrálo čtyři utkání. Nejlepšího výsledku dosáhly starší dívky, které ve své kategorii dosáhly na druhé místo. Pro celkové hodnocení se sečetly výsledky ve všech kategoriích. Naše škola obsadila za vítěznými Slušovicemi a druhou Štípou dělené třetí místo s Trnavou.

              Blahopřejeme našim žákům za velmi dobrý výkon a již se začneme pomalu připravovat na turnaj ve florbalu, který se uskuteční koncem ledna ve Slušovicích.

          • Předvánoční přespávačka s překvapením
            • Předvánoční přespávačka s překvapením

            • 18. 12. 2023
            • Věra Vlková

              Ze čtvrtka 7. 12. na pátek proběhl odpolední program pro druháčky spojený s přespáváním. Poté, co jsme si vyzkoušeli besídku, zazvonil zvoneček a nastal moment překvapení - od té chvíle děti slyšely jen angličtinu až do ukončení snídaně následující den. Mohly si tak vyzkoušet, do jaké míry rozumí. Navzájem si pomáhaly, překládaly a užívaly si toho, že opravdu jsou schopni fungovat.

              V nabitém programu se seznámily se spoustou nových slovíček z oblasti jídla. Naučily se písničky a říkanky, díky kterým si nová slova a slovní obraty mohly procvičit. Vyzkoušely si, jak si v restauraci objednat jídlo a pití. Tím si „vydělaly“ libry, kterými si následně v „restauraci“ zaplatily jídlo, které si objednaly u číšnic. Nechyběl moučník a návštěva „místního kina“, kde shlédly pohádku – samozřejmě v angličtině. Díky přespávání slyšeli žáci i slovíčka z oblasti hygieny, oblékání a spánku. Kdo chtěl, mohl si také projít stezkou odvahy, která opravdu vyžadovala hodně kuráže. Před uložením ke spánku jsme spolu „přečetli“ dvě anglické pohádky. A všichni usínali s anglickými písněmi, které jim zněly do oušek.

              Ráno se děti budily ještě do anglické atmosféry. Úklid, balení a hurá na snídani – samozřejmě, že si každý musel objednat, co vše chce na chleba. Na výběr byla šunka, sýr, zelenina a marmeláda.

              Musím všechny děti opravdu pochválit, že to tak statečně zvládly. Že i v situacích, kdy plně nerozuměly, se snažily ze všech sil pochopit a reagovat. Vyzkoušely si, že se dá dorozumět všude, kde je vůle – třeba jen rukama nohama. Myslím, že to byl silný a příjemný zážitek pro nás pro všechny. Já  osobně i paní asistentka jsme si to velmi užily a jsem hrdá na všechny druháčky!

          • Bobování kočiček
            • Bobování kočiček

            • 18. 12. 2023
            • Martina Nedělová

              Krásné zimní počasí se spoustou sněhu nás vylákalo na kopec u základní školy.

              Dobře oblečení jsme vzali z altánku své boby a lopaty, našli vhodné místo na jízdy a už jsme fičeli. Nikomu nevadil ani mírný skokánek při dojezdu, sem tam srážka s kamarádem, sníh v obličeji a ani náročné stoupání kopcem znovu na start. 

          • Kin-ballový turnaj
            • Kin-ballový turnaj

            • 18. 12. 2023
            • Lucie Třísková, žákyně 9. třídy

              Dne 7. 12. 2023 se ve škole uskutečnil turnaj v kin-ballu, který organizoval žákovský parlament.

              Žáci 2. stupně společně s učitelskými týmy se sešli v tělocvičně a bojovali o první místo. Všichni si turnaj užili, i přes to, že vítěz mohl být jen jeden.

          • Mikulášské tvoření a nocování ve škole
            • Mikulášské tvoření a nocování ve škole

            • 11. 12. 2023
            • Zdeňka Krmášková

              Ve čtvrtek 7. prosince se sedmáci rozhodli, že si zkusí přiblížit vánoční atmosféru. Pekly se perníčky, linecké cukroví i vanilkové rohlíčky a školou se nesla libá vůně. Nechyběla ani příprava slaného pohoštění – chystaly se rohlíky s pomazánkami i domácí paštikou. Postupně si všichni účastníci vyrobili i krásné svícny a nastala příprava tabule. Naaranžovaly se ubrusy, svícny, talíře s cukrovím i chuťovkami a přidalo se další občerstvení. Na slavnostně prostřeném stole nechyběla ani vánočka. Po velké hostině následovala stezka odvahy i fotbal v tělocvičně. Značně unavení sedmáci se v pozdní hodinu pomalu ukládali ke spánku. Štěbetání a smích se ozýval ještě hodně dlouho. Nakonec ale únava zmohla i ty největší odpůrce spánku. Společně strávené chvíle se všem moc líbily.

              Velké poděkování od všech účastníků patří paní Katce Předínské a Markétě Třískové za pomoc a spolupráci.

          • Brambory pečený
            • Brambory pečený

            • 11. 12. 2023
            • Martina Nedělová

              Listopadový čtvrtek 16. 11. 2023 nás čekal pobyt venku s podzimní aktivitou pečení brambor. Oheň nám připravil pan školník, vydržel nám hořet celou dobu.

              Venku jsme si představili hry s bramborami jednotlivých tříd – posílání brambor po překážkové dráze, slalom s bramborami na lžičce do cíle a hod bramborou na cíl do obruče. Mezi tím si všichni připravili a hodili svou bramboru do ohně.

              Pobyt venku jsme využili i k volné hře a tím nám uteklo čekání na upečení brambor, které jsme průběžně hlídali a zkoušeli, zda už jsou měkké. Nakonec se podařilo a všichni jsme si moc pochutnali.

          • Workshop "Život umělce"
            • Workshop "Život umělce"

            • 8. 12. 2023
            • Kateřina Předínská

              Koncem listopadu jsme měli možnost s některými žáky sedmé a osmé třídy navštívit zajímavý workshop „Život umělce“, který probíhal přímo mezi uměleckými díly v Krajské galerii ve Zlíně.

              Žáci se zamýšleli nad filozofickými otázkami vzniku díla, co vede umělce k tvorbě, kde hledají inspiraci a podněty k vlastnímu tvoření. Naši mladí umělci pak ve skupinkách hledali osobní témata, která by byla aktuální pro oslovení společnosti v dnešní době.

              Praktická část workshopu vedla žáky k tomu, aby jimi zvolené téma vhodně technologicky zpracovali, vybrali prostor a umístění, přemýšleli o velikosti objektu.

              Nedílnou součástí workshopu bylo i zaměření na marketing a propagaci uměleckých děl.

              Workshop byl zajímavý a velmi se nám líbil.

          • Naše zimní radovánky
            • Naše zimní radovánky

            • 8. 12. 2023
            • Eva Lorencová

              Jak může vypadat hodina tělesné výchovy poznali naši prvňáčci, jen co napadl letošní první sníh.  I když mrzlo, vydali jsme se ven. Všichni jsme byli teple oblečeni a vybaveni na hrátky se sněhem. A to byste se divili, jak se při tom tělo protáhlo a nadýchalo čerstvého vzduchu. S červenými tvářičkami jsme se ještě vyfotili u školy a hurá do tepla naší 1.A. Zima je príma roční období! Nejenom kvůli Vánocům, na které se už nesmírně těšíme.

          • Zábavné odpolední aktivity ve ŠD
            • Zábavné odpolední aktivity ve ŠD

            • 8. 12. 2023
            • Hana Metelová

              Malování, sběr přírodnin, tvoření, skládání, výzdoba, deskové hry a v neposlední řadě základy první pomoci – to vše a nejen to, nás baví! Už jsou za námi tři měsíce a stále něco podnikáme. I naše oddělení se s radostí zapojilo a chodíme číst pohádky dětem do mateřské školy. Tímto bych chtěla dětem i rodičům poděkovat za vzornou přípravu.

          • Den s Mikulášem a jeho pomocníky
            • Den s Mikulášem a jeho pomocníky

            • 6. 12. 2023
            • Zdeněk Vlk

              V pondělí 4. prosince zavítal do naší školy zvláštní host – kdo jiný než Mikuláš s jeho věrnými pomocníky, andělem a veselými čertíky. Během dopoledne navštívili všechny třídy a obdarovali děti dárečky.

              Ve škole i školce jsme si také připomněli, kdo to vlastně Svatý Mikuláš byl, proč si ho v tyto dny připomínáme a co dobrého pro lidi dělal.

              Děkujeme SRPŠ a rodičům, kteří se aktivně podíleli na přípravě a organizaci Mikulášského dopoledne.