• Aktuality

          • Kamarádi z ptačí říše
            • Kamarádi z ptačí říše

            • 4. 7. 2023
            • Eliška Kořenková

              Česká společnost ornitologická každoročně vybírá jeden druh ptáka, který se pro daný rok stane Ptákem roku. Udělením tohoto čestného titulu se snaží představit široké veřejnosti druhy více či méně známé, často však druhy, které mohou být nějakým způsobem ohroženy například kvůli úbytku vhodných přirozených hnízdišť.

              Pro rok 2023 byl vybrán polák velký – celkem nenápadný vodní pták podobný kachně. Přiblížit tuto iniciativu snaží také společnost Líska, do jejíž výzvy Kamarádi z ptačí říše jsme se se čtvrťáky v jaře zapojili. Za úkol bylo zjistit informace o ptákovi roku a výtvarně či literárně toto téma zpracovat. Čtvrťáci propojili kresbu a různé drobné literární útvary do velké koláže. Navíc měli možnost využít nabyté znalosti také v přírodovědě v tématu zaměřeném na ekosystém rybník, do něhož polák velký patří.

              Na začátku června dostali za svoji práci drobnou odměnu v podobě lízátek, nálepek s obrázky ptáků, přehledu na našem území častých ptačích druhů a třeba také podložky s přehledem dalších akcí Lísky.

          • Závěr školního roku u sedmáků
            • Závěr školního roku u sedmáků

            • 4. 7. 2023
            • Světlana Divilková

              Poslední červnový týden měli sedmáci hodně pestrý. V pondělí navštívili Domov pro seniory v Lukově, kde si s klienty zahráli deskovky. V úterý pro ně byl připraven preventivní program Než užiješ alkohol, užij svůj mozek. Celé středeční dopoledne strávili na výšlapu z Lukova, kolem letiště Štípa, k větrnému mlýnu na Větřáku a potom ke kostelu ve Štípě. A prohlédli si také interiér větrného mlýna, kde je majitel seznámil s historií mlynářské rodiny i technickými zajímavostmi stavby. Ve čtvrtek se žáci vydali do Zlína na film Flash do Golden Apple Cinama, kde v předsálí potkali svou bývalou spolužačku Sofii Moroz. Týden utekl jako voda a v pátek už se mohlo rozdávat vysvědčení.

          • Cyklistika, turistika i koupání na Rusavě
            • Cyklistika, turistika i koupání na Rusavě

            • 25. 6. 2023
            • Hana Marušáková, Julie Julinová

              V úterý 20. června jsme vyjeli na kolech směrem na Rusavu. Jeli jsme z Kašavy přes Držkovou a Hutě, až na Jestřabí. Cesta sice byla na konci hodně do kopce a většina z nás už nemohla, ale zatli jsme zuby a dojeli až do cíle. Čekal nás krásný kemp s krásným výhledem. Tam jsme si rozebrali chatky a vybalili věci. 

              Dopoledne jsme si trochu odpočinuli a po výborném obědě nás čekal skvělý program. Ten byl sice také náročný, ale zato plný suprových her a velmi zábavný. Po konci programu jsme si opět odpočinuli, následně jsme šli nasbírat dříví k táboráku. 

              Další den jsme si sbalili věci, které nám potom odvezli obecním autem. Nechali jsme si jen batohy a  potřebné věci. Šli jsme na snídani a poté si dali výšlap na Pardus. Tam jsme se pokochali krásným výhledem a šli zase zpátky. Vzali jsme kola a opustili kemp. Zastavili jsme se na koupališti na Rusavě, kde jsme si dali oběd a zažili spoustu zábavy. Po náročné, ale úspěšné cestě jsme dorazili zpět do Kašavy. 

              Všichni jsme si výlet moc užili.

              P.S. Ještě bych chtěla poděkovat paní učitelce Divilkové a Maděrové, že naplánovaly tak skvělý výlet a celou dobu na nás dohlížely. 

               

          • Páťáci se práce nebojí
            • Páťáci se práce nebojí

            • 23. 6. 2023
            • Barbora Malíšková, Martina Vaculová

              Na Farmářský trh žáci páté třídy připravili výborné dýňové sušenky. V pondělí 12. 6. se sešli po vyučování ve školní jídelně a rozdělili se do skupinek. Děti do mísy pečlivě připravily všechny suroviny, těsto pořádně zamíchaly a na plech tvořily sušenky. Ty po upečení vážily a balily do ubrousku. Páťáci můžou být na sebe velmi pyšní, neboť se všechny sušenky prodaly a na děti za to čeká odměna.

              Kromě pečení děti zvládají také práci u zvířat. Ve středu 14. června jsme se vydali na vycházku do Vlčkové na Ranč v Sedle. Paní Škapíková pomocí lístečků rozdělila děti do skupin. Každá skupina měla na starost jinou práci, např. vyčistit boxy u koní, nakrmit králíky, prasátka, kuřata, vykydat stáje, atd. Práce dětem utekla rychle, protože spolupracovaly. Díky ochotě paní Škapíkové se pár zájemců za odměnu svezlo na koni. Moc děkujeme!

              Dopoledne na ranči jsme ukončili opékáním špekáčků a poté šli procházkou zpátky do Kašavy.

          • Farmářský den
            • Farmářský den

            • 23. 6. 2023
            • Zdeňka Krmášková

              V úterý 13. června se uskutečnil již třetí ročník Školního farmářského dne. Hlavními tématy projektového dne byl původ jídla, význam sezónních a místních surovin pro přípravu pokrmů.

              Dopolední část byla zaměřena na práci dětí a vrstevnické učení. V okolí školy bylo rozmístěno 18 stanovišť, na kterých si děti mohly prohloubit své znalosti v oblasti zdravé výživy, zdravého životního stylu i první pomoci. Vyzkoušely si šifrování, poznávaly ryby, obiloviny i koření. Velmi zajímavá byla i stanoviště, na kterých si děti mohly ověřit své znalosti o lese i o léčivých bylinách. Na dalších stanovištích si děti mohly vyzkoušet svoji zručnost v paličkování a barvení přírodními barvivy. Nabízela se i práce s lupenkovou pilkou, výroba štípaných holubiček a předení na kolovrátku. Bylo tu k vyzkoušení mnoho netradičních řemesel.

              Díky krásnému slunečnému počasí si to všichni užili a v poledne odcházeli obohaceni o nové zážitky.

               

              Odpolední program se přesunul na náves. Tato část dne byla prezentací výstupů práce dětí rodičům a široké veřejnosti.

              Ve dvě hodiny se rozjel trh a žáci zde nabízeli své výrobky. Ke koupi tu byly různé sušenky, perníčky, pagáčky, pažitkáč, palačinky, zdravá lízátka, plátěné sáčky, netřesk, bylinné sirupy a spousta dalších výrobků. Každá třída i školní družina se na tento den velmi pečlivě připravila. Stánky byla vyzdobeny poutači a reklamami. Výrobky žáků doplnili i místní farmáři a drobní podnikatelé. Zájemci si mohli zakoupit vynikající dobroty Od srdéčka, koláčky od Adamů, produkty ze Zdravé výživy, z květinářství, šité hračky, štípané holubičky i drobné dřevěné výrobky.

              Za povšimnutí stála i návštěva cukrárny. Všichni zájemci si mohli ověřit svoji zručnost při práci s pedigem, vyřezávání lupenkovou pilkou, paličkování či práci na kolovrátku. Odpoledne bylo zpestřeno i kulturním vystoupením. Nejprve se předvedly děti z mateřské školy. Poslechnout jsme si mohli i pěvecký sbor Slunéčko. Své umění předvedl i Kašavjánek, Zumbička a Zumba. Na závěr celého dne zahrál na cimbál a krásně zazpíval Jakub Esterka.

              Nádherné slunečné počasí doplnilo velmi příjemnou atmosféru. Kdo přišel, určitě nelitoval.

              Velké poděkování patří nejenom Lísce Vsetín, se kterou naše škola dlouhodobě spolupracuje, ale i všem účastníkům, kteří přispěli k pohodě celého dne.

          • Plavecké závody
            • Plavecké závody

            • 22. 6. 2023
            • Eva Lorencová

              I v letošním roce uspořádala Plavecká škola Zlín závody o Stříbrný věnec.  Soutěže se účastní žáci třetích ročníků zlínských i mimozlínských škol.

              Naši školu reprezentovali Natálie Drábková (prsa), Barbora Gavendová (kraul), Tereza Hýžová (znak), Mikuláš Holík (znak) a Ondřej Chudárek (kraul).

              Do finále se dostala a krásné třetí místo vybojovala Barbora Gavendová, tímto jí gratulujeme a všem zúčastněným děkujeme za reprezentaci naší školy.

          • Zábavná Kroměříž
            • Zábavná Kroměříž

            • 22. 6. 2023
            • Barbora Malíšková, Martina Vaculová

              V pátek 16. června jsme se s pátou třídou vypravili do Kroměříže. Čekala nás prohlídka zámecké části Sala terrena, kde se dětem nejvíce líbily uměle vytvořené jeskyně. Díky skvělému panu průvodci si odnesly i nové vědomosti. Poté jsme se „vyškrábali“ nahoru do věže, z které byl nádherný výhled na Kroměříž. I když měli někteří strach z výšek, tak to perfektně zvládli a udělali jsme si společnou fotku. Z věže jsme viděli celé náměstí a také zrcadlové bludiště, což byla naše další zastávka.

              V bludišti se dětem moc líbilo a přes všechna varování někteří odcházeli s boulí na čele. Velmi vtipná byla pokřivená zrcadla, která měnila tvar těla. Po hodině mezi zrcadly si zájemci koupili oběd v rychlém občerstvení a vrátili jsme se prozkoumat podzámeckou zahradu. Zaujala nás paví rodinka s mláďátky i další opeření obyvatelé zahrady.

              Posledním zážitkem z celého dne byla zpáteční cesta, neboť jsme jeli vlakem. I když to bylo náročné, věříme, že si děti výlet užily. 😊

          • Vycházka na Marušku a do Hošťálkové
            • Vycházka na Marušku a do Hošťálkové

            • 22. 6. 2023
            • Zdeňka Krmášková

              Ve středu 14. června se šesťáci vydali na rozhlednu Maruška. Vyhlídka z rozhledny do okolí byla překrásná. Po svačině zamířili do Hošťálkové, aby si doplnili přírodovědné znalosti.

              Turisté zvolili docela svižné tempo. V Hošťálkové se jim podařilo najít záchrannou stanici, kterou vede paní doktorka Kamila Křupalová. Všechny nadchlo prostředí, zvířata v prostorných čistých voliérách a výbězích, ale také milá paní veterinářka. Ochotně návštěvníkům věnovala svůj čas, celou stanicí všechny provedla a seznámila je s často smutnými osudy svých zvířecích svěřenců. Dozvěděli se, že tato záchranná stanice velkou část svého rozpočtu hradí z příspěvků dárců. Výlet byl zakončen návštěvou cukrárny na zámku v Hošťálkové.

              I díky zmrzlině a krásnému počasí se tento malý výlet vydařil.

          • Výlet do Kroměříže
            • Výlet do Kroměříže

            • 22. 6. 2023
            • Petra Drábková, Eliška Kořenková, Eva Lorencová

              Dlouho očekáváným okamžikem každého školního roku je vždy výlet. Druháci, třeťáci a čtvrťáci se na něj tentokrát vydali společně. V pondělí 12. června je čekala cesta do Kroměříže, kde na ně čekala spousta krás tohoto letos sedmsetšedesátiletého města.

              Program zahájili v Květné zahradě. Každý si tam našel něco, co ho nadchlo – skleník s exotickými rostlinami, kolonádu, bludiště nebo třeba fontánu s lekníny. Hodina na prohlídku rozhodně nestačila…

              V dalším bludišti, tentokrát zrcadlovém, se pak mnozí na chvíli opravdu ztratili. Někteří si odvezli i bouli na čele, protože cestu mezi zrcadly hledali příliš vehementně 😊.

              Z Podzámecké zahrady si většina bude jistě pamatovat pávy a krásný Platanový háj.

              Počasí přálo, a tak si žáci mohli vychutnat i vyhlášenou kroměřížskou italskou zmrzlinu. I když byl program náročný, vraceli se všichni moc spokojení a plní zážitků. Někteří už teď ví, že se do Kroměříže vydají brzy znovu – třeba aby pomohli najít poklad biskupa Bruna. 

          • SPARTAN – závod pro odvážné
            • SPARTAN – závod pro odvážné

            • 9. 6. 2023
            • Zdeněk Vlk

              22 odvážlivců reprezentovalo naši školu na netradičním závodu Podřevnické ligy, který se konal dne 7. 6. 2023 v Želechovicích. Jednalo se o překážkový závod SPARTAN 2023, ve kterém si sportovci z pěti základních škol poměřili své schopnosti v běhu, obratnosti, vytrvalosti i odvahy.

              Závodníci ve startovních vlnách probíhali trať v délce 1 kilometru, na které museli zdolávat nejrůznější překážky – podlézačky, skákání v pytli, balanční kladiny, vodní skluzavku, nošení pneumatiky, lanové centrum, plazení v bahně apod. Především „bahenní koupel“ si žáci náležitě užívali…

              Mám radost především z toho, že všichni naši závodníci běželi opravdu naplno, čímž jsme pro naši školu i bez nejstarších deváťáků vybojovali krásné 3. místo.

              Nejlépe se dařilo v jednotlivých kategoriích Dominiku Mahďákovi (1. místo), Marianě Klosové (3. místo), Radimu Mahďákovi (3. místo) Jakubu Hradilovi (5. místo), Sabině Daňkové (6. místo) a Matúšovi Džatkovi (6. místo).

              Všem našim běžcům děkujeme za příkladnou reprezentaci školy a za nasazení při nelehkém závodu.

          • Poznávací výlet do Fryštáku
            • Poznávací výlet do Fryštáku

            • 9. 6. 2023
            • Eva Lorencová

              V pondělí 5. června se třeťáci vypravili na malý výlet do Fryštáku. Autobusovou linkou vyjeli směr Lukov již před osmou hodinou. Vyzkoušeli si, jak se cestuje s přestupem. Pro některé to byla premiéra.

              Na fryštáckém náměstí si děti prohlédly nejstarší dochovanou budovu Hrubou hospodu, historickou stavbu kostela sv. Mikuláše, sochu sv. Jana Nepomuckého. Dozvěděly se z vyprávění paní učitelky o tom, jaká práva městečko získalo ve středověku a jak se těžce dříve trestaly zločiny. Poslech vyprávění o významných rodácích se dětem vyplatil, protože všechny získané vědomosti mohly děti uplatnit v krátkém testu. Jak se říká v jednom přísloví „nejprve práce a potom zábava“.

              Další program už probíhal na dětském hřišti. Tam si děti užily všechny atrakce a vyběhaly se tak, že jim pořádně vytrávilo. Celá třída využila pozvání paní učitelky a u ní na zahradě si připravila pizzu. Každá skupina tu svou, oblíbenou.  A že jim opravdu chutnalo dokazují fotografie připojené k tomuto článku.

              Výlet se opravdu vydařil, počasí přálo a žáci si mohli vychutnat opožděný dárek ke Dni dětí.

          • Den dětí v Laser game Zlín
            • Den dětí v Laser game Zlín

            • 3. 6. 2023
            • Světlana Divilková

              Den dětí, který tradičně připadá na 1. června, oslavili sedmáci v Laser game aréně ve Zlíně. 

              Nebylo důležité, kdo vyhraje! Hlavním cílem bylo užít si společně čtvrteční odpoledne. A to se nám podařilo.

              Plocha arény má okolo 500 metrů čtverečních a prostor arény je velmi členitý. Napínavá atmosféra je umocněná výraznou hudbou a speciální mlhou. Všude je spousta chodeb, kde se lze schovat, překážky různých tvarů, stylů a výšek, takže se za ně dokáže skrýt opravdu každý. Souboj týmů v aréně úspěšně zvládl i pan zástupce Tomáš Juříček, kterému děkujeme za doprovod! 

               

          • Osmáci zdolali cyklotrasu podél Vsetínské Bečvy
            • Osmáci zdolali cyklotrasu podél Vsetínské Bečvy

            • 3. 6. 2023
            • Světlana Divilková

              Třicet dva kilometrů na kole z Velkých Karlovic do Vsetína absolvovali na konci května naši osmáci. Vydali jsme se ráno v 9 hodin po cyklostezce procházející celou obcí Velké Karlovice podél silnice 487 směrem na Vsetín. Tato trasa je označena cyklistickým značením jako cyklotrasa č. 50. Za Velkými Karlovicemi se cyklostezka odkláněla od silnice k řece a procházela městem Karolinka. Po opuštění Karolinky na okraji následující obce Nový Hrozenkov jsme přejeli hlavní silnici k umělému jezeru nazývanému „Balaton“. Dále jsme projeli obcemi Halenkov, Huslenky, Hovězí a Janová. Cyklostezka se stále držela Vsetínské Bečvy a do obydlených částí obcí vstupovala pouze okrajově. Z obce Janová do Vsetína to byly poslední 4 kilometry. Ve Vsetíně jsme byli ve 14.30.

              Cestou jsme udělali několik zastávek. Jednou z nich byl například dřevěný kostelík Panny Marie Sněžné ve Velkých Karlovicích, při jehož stavbě původně nebyl použit žádný hřebík. Zastavili jsme také na zmiňovaném Balatonu, ale počasí bohužel nebylo na koupání. Trochu adrenalinu si pak někteří nadšení cyklisté užili na novém pump tracku v Halenkově.

              Celá akce by se neobešla bez pomoci jednoho z tatínků – Aleše Holíka a dvou zaměstnanců obce – Ladislava Drábka a Romana Šumšala, kteří nám pomohli s přepravou kol z Kašavy do Karlovic a pak zase se Vsetína do Kašavy. Všem moc děkujeme! Pedagogický doprovod zajistili Světlana Divilková, Kateřina Maděrová a s Tomáš Juříček.

          • Reportáž plná emocí zachycuje vyprávění pamětníka
            • Reportáž plná emocí zachycuje vyprávění pamětníka

            • 31. 5. 2023
            • Světlana Divilková

              Dvě žákyně kašavské školy se uplynulých měsících staly rozhlasovými dokumentaristkami a v rámci projektu Příběhy našich sousedů zpracovaly reportáž s Jiřím Červenkou, který je jedním z posledních pamětníků druhé světové války. Pavlíně Daňkové z osmé třídy a o rok mladší Julii Julinové se podařilo zachytit autentický příběh pana Červenky, který v reportáži vzpomíná na pád letadla u Kašavy a další tragické momenty, které jsou s touto událostí spojeny.

              Slavnostní prezentace sedmi týmů (šest týmů ze zlínských škol a jeden tým z Kašavy) se uskutečnila v pondělí 29. května 2023 v Krajské knihovně Františka Bartoše ve Zlíně. 

              Odborní garanti projektu ocenili zejména to, že se děvčatům podařilo zachytit velmi emotivní vypravování pamětníka, výborně zpracovaly bodový scénář rozhlasové reportáže a vše originálně odprezentovaly před plně obsazeným sálem. Ve své prezentaci mladé reportérky pozvaly hosty slavnostního večera na místa spjatá se zmiňovanými událostmi. „Nám se díky reportáži propojilo několik věcí dohromady. Věděly jsme, že u Kašavy spadlo letadlo, na místě jsme i byly, známe pomníky v obci, ale až teď díky panu Červenkovi víme, jak to přesně bylo,“ uvedly Pavlína s Julií.

              Výsledek jejich práce si můžete poslechnout na internetových stránkách https://www.pribehynasichsousedu.cz/zlin/zlin-zlin/jiri-cervenka/

              Do tohoto projektu bychom se nemohli zapojit bez podpory obce Kašava. Představitelé obce přitom projekt podpořili již podruhé. V loňském roce na svých reportážích pracovaly dva žákovské týmy. Díky nim je ve veřejném archivu organizace Post Bellum uložen příběh paní Emílie Červenkové z Kašavy a paní Drahomíry Mrázkové z Držkové.

          • Hráli jsme si s větnými členy
            • Hráli jsme si s větnými členy

            • 26. 5. 2023
            • Světlana Divilková

              Deváťáci připravili pro sedmáky češtinářskou hru. Větná stavba je totiž pro většinu školáků trochu oříšek, a tak jsme vyzkoušeli zábavnější způsob procvičování. Navíc se nám podařilo „zabít dvě mouchy jednou ranou“. Deváťáci se po přijímačkách v hodinách českého jazyka zabavili výrobou kartiček s kvízovými otázkami a sedmáci se po namáhavá frontální výuce uvolnili při soutěžení ve dvojících o co největší počet správně zodpovězených otázek. Všechno důležité si tím pádem zopakovali a další den jsme mohli zařadit rychlé ústní zkoušení.

              Větná stavba už snad nebude pro sedmáky takový strašák a deváťáky určitě potěší, že jejich práce měla praktické a velmi užitečné uplatnění.

          • 27. ročník Kašavského běhu
            • 27. ročník Kašavského běhu

            • 25. 5. 2023
            • Zdeněk Vlk

              V úterý 23. 5. se v Kašavě běžel již 27. ročník Kašavského běhu, kterého se zúčastnilo 214 závodníků a závodnic ze základních škol z Kašavy, Fryštáku, Hošťálkové, Lukova, Slušovic, Štípy, Trnavy, Veselé a Želechovic.

              I letošním ročníku běžci překonali 5 rekordů v pěti kategoriích, ve kterých běželi zvlášť holky a kluci.

              Ve velké konkurenci se z kašavských závodníků nejlépe dařilo Sáře Šarmanové z 1. třídy (4. místo), Barboře Gavendové ze 3. třídy (4. místo), Štěpánu Červenkovi z 9. třídy (4. místo), Davidu Gavendovi z 1. třídy (5. místo), Marianě Klosové z 5. třídy (5. místo), Elle Zbrankové z 1. třídy (6. místo), Anně Vesecké ze 3. třídy (6. místo), Dominiku Mahďákovi z 5. třídy (6. místo), Jindrovi Chudárkovi a Amálii Petrů z 1. třídy (7. místo), Kristianě Klosové z 6. třídy (7. místo), Sabině Daňkové z 5. třídy (8. místo), Barboře Procházkové ze 4. třídy (9. místo) a Lucii Třískové z 8. třídy (9. místo).

              Všem závodníkům, kteří se běhu zúčastnili, děkuji za příkladnou reprezentaci školy. Děkuji také všem zaměstnancům a žákům za přípravu a organizaci Kašavského běhu.